2004 Indija2.jpg

STRANPOTI

Fotografije Voranca Vogla spregovorijo predvsem o nas samih, kot dokument časa, in nas vsakič znova popeljejo na pot ponovnega raziskovanja.
Velik del njegovega opusa zavzema črno-bela fotografija s številnih potovanj, kjer se odmika od reportažne fotografije in zapluje v bolj dokumentarni pristop. S poglobljenim študijem fotografskih kompozicij je razvil izjemno občutljivost za medij, ki pred nami razprostira izvirno avtorsko poetiko, ki se ji posveča počasi, premišljeno in pri tem izraža svoj značilni ton. Voglove  fotografije odpirajo pogled na ulico, ki je večkrat izrazito duhovit in ironičen in jih lahko prebiramo brez podnapisov.


Kustosinja Nika Perne k razstavi Rebalans (2017)

2012 Maribor.jpg

ŽURNALIZEM

Pravijo, da lahko vsakemu »uspe« dobra fotografija. Ampak, kot je že davno rekel fotografski mojster Ansel Adams: »Fotografija ti ne uspe, fotografijo narediš«. V dvajsetih letih kariere je Voranc fotografiral več kot 10.000 izjemno raznolikih dogodkov; od od političnih srečanj in javnih manifestacij do kulturnih dogodkov, neštetih osebnih portretov in poglobljenih reportažnih zgodb. Kljub precejšnji profesionalni kilometrini, pa si Voranc ne pusti zapasti v rutino in se na teren vsakič odpavi, kot da gre prvič - a vendar opremljen s pridobljenim znanjem in izkušnjami. Skupna kvaliteta Voglovih fotografij je, da se iz njih jasno vidi, da so bile »narejene« in niso zgolj »uspele«.

 

Joco Žnidaršič

nagrajenec World Press Photo

nekdanji urednik fotografije pri Delu